POTREBUJETE PRACOVNÍKOV?

alebo volajte 02 / 654 12 143

Dajte nám o sebe vedieť
a pošlite nám svoj životopis.

Chcete pracovať?

Mzdová kalkulačka

Viac informácií o voľných
pracovných ponukách
sa dozviete na:

Brigady.info

Najčastejšie otázky a odpovede na pracovnom pohovore

Existuje viacero ciest, ktorými vás zamestnávateľ prostredníctvom svojich personalistov môže ohodnotiť a následne (ne)prijať do zamestnania. Viete, aký typ pracovného pohovoru čaká vás?

 

Typy pracovných pohovorov

  • Osobný pohovor- väčšinou sa skladá z viacerých kôl. V závislosti od pracovnej pozície sa môže jednať o neformálny (neštruktúrované otázky) alebo formálny (štruktúrované otázky) rozhovor s personalistom, ktorý vám kladie otázky a zaznačuje si vaše odpovede.
  • Skupinový/panelový pohovor- personalista alebo priamo zamestnávateľ v tomto type pohovoru pozoruje vaše interakcie so skupinou a na základe toho vyhodnocuje vašu spôsobilosť pre danú pracovnú pozíciu.
  • Telefonický pohovor- výhodnejší pre zamestnávateľa (šetrí čas). Používa sa v prípade zahraničných/diaľkových uchádzačov alebo sa ním môže začať výberové kolo.
  • Kompetenčný pohovor- hodnotia sa vaše schopnosti a zručnosti potrebné pre konkrétnu pracovnú pozíciu.
  • Prípadový pohovor- pohovor sa zameriava na vaše analytické myslenie, teda to, akým spôsobom dokážete riešiť problémy.
  •  

Najčastejšie otázky a odpovede na pracovnom pohovore

Otázky a odpovede na pracovnom pohovore sa môžu rôzniť v závislosti od pracovnej pozície či typu pracovného pohovoru. Jestvuje však skupina frekventovaných otázok, na ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou natrafíte na jednom z vašich pracovných pohovorov.

 1.    Povedzte nám niečo o sebe

Otázka, ktorej sa nevyhnete. Personalistom/zamestnávateľovi v tejto otázke nejde len o informácie o vašom živote (ktoré si mimochodom ľahko vyhľadajú v životopise), ale najmä o vaše vystupovanie, vyjadrovanie sa a o spôsobe komunikácie. Vaša odpoveď musí byť stručná a bez zbytočných informácii. Zamerajte sa na úspechy a fakty, ktoré zatiaľ o vás nevedia.

Odpoveď: Moje meno je Alexander Krátky, žijem v Žiline, vyštudoval som odbor automatizácia v priemysle na Materiálovotechnologickej fakulte v Trnave. Počas štúdia som pracoval ako bezpečnostný technik vo firme SACHS, kde som nadobudol množstvo skúseností v oblasti... V súčasnosti sa zaujímam o pracovné pozície podobného typu, v ktorých by som mohol zužitkovať svoje skúsenosti. Som ochotný pracovať na trvalý pracovný pomer v oblasti automatizácie v priemysle, pretože...

 2.    Čo viete o našej firme?

Touto otázkou personalista sleduje koľko námahy ste vložili do prípravy na pohovor a teda do akej miery máte o danú prácu záujem. Hlavným zdrojom potrebných informácii pre vás je webová stránka konkrétnej firmy, ktorá by mala obsahovať všetky informácie ohľadom jej činností. Zaujímajte sa najmä o: vznik firmy, počet zamestnancov, pobočky vo svete, chod firmy, históriu spoločnosti. Príprava tejto odpovedi je jednou z kľúčových, nakoľko jej odpoveď môže u personalistu vyvolať rozhodujúci dojem.

 3.    Prečo máte záujem o našu spoločnosť?

Všetci zamestnanci majú záujem o pracovníkov, ktorých daná pracovná pozícia baví a zaujíma. Preto je príprava odpovede na túto otázku v podstate jednoduchá. Máte príležitosť zamestnávateľovi dokázať, že ste pre neho ten pravý a vaša prítomnosť bude pre firmu užitočná. Táto otázka má „preriediť“ uchádzačov od tých, ktorí vedia, že danú pracovnú pozíciu nebudú vykonávať dlho a túto možnosť berú len ako prechodné stanovisko.

Odpoveď: Veľmi ma zaujíma oblasť, v ktorej vaša spoločnosť pôsobí. Štúdium a voľný čas som venoval prehlbovaniu informácii o tomto odvetví a teraz mám potrebu aplikovať svoje vedomosti. Myslím, že táto pozícia pre mňa prestavuje úžasnú možnosť sa realizovať a podieľať týmto spôsobom na chode firmy.

 4.    Aké sú vaše slabé stránky?

Každý máme nejaké chyby. Úlohou tejto otázky je poukázať na vašu schopnosť priznať si vaše slabšie stránky. Nezačnite však s vymenovávaním nedostatkov alebo chýb, ktorých ste sa dopustili. Dajte zamestnávateľovi najavo, že ste si dobre vedomý svojej nedokonalosti a postupne pracujete na eliminácii slabých stránok. Využite svoju odpoveď na prezentáciu vecí, ktoré vám idú dobre, s tým, že zlepšujete aj tie ostatné.

Odpoveď: Medzi moje slabé stránky patrí perfekcionizmus na úkor časovej náročnosti. Skôr ako dokončím jednu vec poriadne, ťažšie sa mi prechádza na druhú. Napriek tomu, že sa v niektorých prípadoch táto moja vlastnosť ukázala ako výhoda, pracujem na symbióze efektivity rozloženia viacerých činností naraz.

5.    Kde sa vidíte o 5 rokov?

Zámer tejto otázky je evidentný. Zamestnávateľ sa chce dozvedieť, či považujete danú pracovnú pozíciu za súčasť dlhodobého plánu. Máte nejaký cieľ? Kam sa chcete prebojovať? Ste ambiciózny? Koľko by ste boli ochotný obetovať úsilia pre dosiahnutie kariérneho rastu? Odpoveď by mala byť čo najmenej konkrétna, pretože takéto pomenovávanie môže na pohovore vyznieť tvrdohlavo či až nereálne.

Odpoveď: Počas obdobia piatich rokov by som si chcel vybudovať stabilné miesto vo firme, mať určitú zodpovednosť a byť užitočnou súčasťou fungujúceho tímu. Mojim cieľom je priblížiť sa pozícii vedúcej osoby.

 6.    Aké finančné ohodnotenie si predstavujete?

Ak otázka platu nebola nastolená zamestnávateľom, nesnažte sa ju umelo navodiť. A už vôbec nie na začiatku pracovného pohovoru. Väčšina personalistov dáva na konci pohovoru priestor na vlastné otázky, kde sa môžete nepriamo spýtať aj na mzdu. V prípade, že pohovor sa skladá z viacerých kôl, úplne najlepšie spravíte, ak túto otázku položíte vo finálnom kole. Otázkou sa nesleduje iba konkrétna suma, ale aj vaša schopnosť adekvátne ohodnotiť vašu prácu. Je nutné si dopredu spraviť prieskum trhu, aby ste mali aspoň približnú predstavu o platoch v podobných pracovných pozíciách. V podstate existujú 3 hranice platu: 1.Minimálny (pokryje len náklady na život), 2.Optimálny (s ktorým by ste boli spokojný),3.Otvárací (o niečo nižší ako optimálny, tento je ideálny).

 

Pozrite si aj dôvody, prečo byť na pohovore úprimný na našej stránke!

 

 

 

Matúš Pekár

comments powered by Disqus

Najnovšie články

CV vs resumé: Viete, aký je medzi nimi rozdiel?

Ten pocit, keď si personalista od vás žiada CV alebo resumé a vám na ploche svieti len jeden súbor s názvom „životopis“. Nič sa netrápte, významy CV a resumé sa často zamieňajú, používajú nesprávne alebo sa proste považujú za úplne to isté. Mätúci výklad však môže spôsobiť nejasnosti v komunikácii s potencionálnym zamestnávateľom a koniec koncov … viac

Ako si nájsť prácu po 40?

V dnešnej dobe prevláda „kult mladých“ a to vo všetkých oblastiach. Briti a Američania tomu hovoria ageizmus, kedy diskrimináciu kvôli veku pociťujete v práci alebo v iných oblastiach života. Bohužiaľ to nie je nič nezvyčajné, keď si uvedomíte formy sociálneho „vylúčenia“, ktoré trápi najmä ženy v strednom veku. Najciteľnejšie riziko diskriminác… viac

Najčítanejšie články

Najčastejšie otázky a odpovede na pracovnom pohovore

Existuje viacero ciest, ktorými vás zamestnávateľ prostredníctvom svojich personalistov môže ohodnotiť a následne (ne)prijať do zamestnania. Viete, aký typ pracovného pohovoru čaká vás?   Typy pracovných pohovorov Osobný pohovor- väčšinou sa skladá z viacerých kôl. V závislosti od pracovnej pozície sa môže jednať o neformálny (neštruktúrované … viac

Ako napísať kvalitný motivačný list v anglickom jazyku

Chcete napísať kvalitný motivačný list v anglickom jazyku? Napíšte ho v slovenčine a preložte do angličtiny. Skôr ako teda prejdeme k náležitostiam motivačného listu, objasníme si niektoré formálne prvky, ktoré využijete pri preklade. Základom je bezchybne uvedená korešpondencia. Motivačný list v anglickom jazyku využíva na oslovenie výrazy: Dear … viac

Are you ready na pracovný pohovor v angličtine?

  Aby ste úspešne demonštrovali spôsobilosť pre pracovnú pozíciu, je nutné sa vopred kvalitne pripraviť. Žiadny strach, nejedná sa o nič nezvládnuteľné. Existuje zopár často kladených anglických otázok, ktoré vám personalista s najväčšou pravdepodobnosťou položí na pracovnom pohovore. Na tieto otázky si pripravíte stručné, ale adekvátne odpovede… viac

kontakt

PROPLUSCO spol. s r.o.
Staré Grunty 36
Bratislava 841 04

Obchodné oddelenie
mobil: 0911 966 599
tel./fax.: 02/654 12 143
E-mail: info@proplusco.sk

Copyright©2012 for PROPLUSCO by visibility